Domäner till egen hemsida

För alla som letat efter lediga domäner så kan det ibland bli så att man verkligen har ett bra namn för sin egen hemsida som man verkligen vill ha men som inte är ledigt då någon annan äger denna. Det gör att alla för eller senare frågar sig ”vem äger domänen”. Det är helt enkelt som så att det idag finns listor där man kan få ta del av kontaktuppgifterna för vem det är som äger domänen och det gör att man faktiskt kan få en möjlighet att kontakta ägaren.

På det sättet kan man också se till att man får en möjlighet att faktiskt kunna köpa ett domännamn som man verkligen vill ha. Men det är något som man får vara beredd på kan kosta en del och som helt enkelt inte är speciellt enkelt att genomföra på ett smidigt sätt och fungerar inte på samma sätt som att faktiskt köpa ett domännamn direkt från en registrar. Det gör att man faktiskt måste överväga om det är värt den tiden och mödan som det faktiskt innebär att ta reda på vem som äger domänen till att genomföra köpet.

Men vem äger domänen egentligen

Det är inte som med ett hus när man köper ett domännamn och man äger det egentligen inte utan man äger rätten till domännamnet så länge som man betalar avgiften varje år. Det påminner på många sätt om att äga en bostadsrätt då man faktiskt inte äger lägenheten utan enbart nyttjanderätten och det är något som gör att man faktiskt kan bli av med ett domännamn även om man betalat för det. För om det framkommer att någon annan har rätten till domännamnet så kan man förlora det vid en tvist och det gör helt enkelt att man måste kontrollera om någon annan kan ha rätten till domännamnet före man bestämmer sig för att köpa det.

Alla domäner som innehåller ett företagsnamn kan vara svåra att få behålla då det oftast visar på att man handlat i det som kallas för ond tro. Det gör också att man inte kan köpa ett domännamn som till exempel BMWförsäkringar.se utan att få ett litet samtal från BMW om att man använder sig av deras varumärke. Om man däremot sysslar med något som inte är kopplat till BMW så kan man faktiskt få behålla namnet om man kan visa att man gör något helt annat som inte är kopplat till biltillverkaren BMW på något sätt.

Att tänka på när det gäller vem som äger domänen
Som vi redan nämnt så äger man egentligen inte domänen utan man äger istället nyttjanderätten och under tiden som man betalar avgiften så har man rätten att använda denna på det sättet som man själv tycker är lämpligt. Men med .se domäner så kan man förlora rätten till domänen om man begår brottsliga handlingar med hjälp av domännamnet som visades när staten la beslag på thepiratebay.se. Så man kan egentligen inte säga att man äger ett domännamn utan enbart att man äger rätten att nyttja domänen.

Registrera domän till egen hemsida

För att registrera en domän så måste man vara beredd på en del saker och det första är relativt självklart och det är att man faktiskt måste känna till vilket namn man vill registrera. Sen får man faktiskt vara beredd på att det namnet kommer att vara upptaget då det är som så att de flesta domännamn idag som inte är helt unika i sammanhanget är upptagna. Då får man antingen välja att köpa ett annat eller se om domännamnet är ledigt fast med en annan ändelse. Man kanske inte kan köpa .se eller .com men det kanske finns någon annan ändelse med det namn som man faktiskt vill ha. Det gör att man helt enkelt kan välja att köpa något som kanske till och med blir lite roligare än att köpa en .se domän.

Men att registrera en domän tar faktiskt inte så lång tid efter att man valt vilket domännamn som man faktiskt ska registrera. För genom att använda en registrar så kan man på ett par minuter få sitt domännamn registrerat och klart. Därefter behöver man bara skaffa ett webbhotell om man inte redan har detta eller om registraren inte erbjuder detta. Det finns även en möjlighet att faktiskt kunna registrera en domän helt kostnadsfritt om man också skaffar ett webbhotell hos registraren. Det gör att man faktiskt slår två flugor med en smäll.

Hur registrerar man en domän

Att registrera en domän är väldigt enkelt idag och man söker bara på de namn som man är villig att registrera och se om någon ändelse med det namnet är ledigt. Även om .se och .com kan vara tagna så kan det finnas andra alternativ som gör det möjligt att faktiskt kunna skaffa just det namn man vill ha men kanske med en annan ändelse. På det sättet så kan man även få till en roligare domän i slutändan men det beror självklart på namn och fantasi hos personen som registrerar. För det finns gott om möjligheter att faktiskt kunna komma på roliga namn varianter där man inkluderar ändelsen som en del av namnet.

Efter att man hittat den domän man vill registera så lägger man till den i varukorgen och betalar för den. Sen får man ett email när domänen är registrerad och redo att använda, något som sällan tar speciellt lång tid utan man brukar kunna börja använda domännamnet inom ett par timmar. Ibland kan det ta längre tid och beror helt och hållet på vilken registrar man använder sig av.

Att tänka på vid registrering

Det finns gott om registrarer som titt som tätt har olika erbjudanden där man kan köpa en speciell ändelse för bara några kronor första året. Det är ett väldigt bra sätt att faktiskt komma igång med en egen hemsida och gör det möjligt att faktiskt kunna få igår allt utan någon större investering. Det finns också flera webbhotell som inkluderar en gratisdomän om man köper ett webbhotell och det kan då vara ett bra sätt att komma igång och slippa oroa sig över att man måste köpa till ett domännamn.

Hitta lediga Domäner till egna hemsidor

För att kunna köpa domäner så behöver man första veta vilka av dessa som är lediga och det kan faktiskt vara svårt att hitta lediga domäner idag då det faktiskt inte finns så många kvar. Det är något som inte gör det speciellt enkelt att hitta lediga domäner när det finns så pass många människor som registrerar hundratals om inte tusentals domäner för att senare sälja om någon skulle vilja ha domännamnet ifråga. Därför kan det som sagt vara väldigt svårt att hitta lediga domäner men om man är villig att leta och spendera en del tid på det hela så kan man faktiskt hitta några som kan göra det möjligt att få ett eget domännamn.

Men att veta vilka domäner som är lediga är idag inte speciellt svårt och man kan med hjälp av de registrarer som finns enkelt söka på de namn man skulle vilja ha och på det sättet klart se vilka av dessa som är lediga. Det kan däremot vara bra att ha en liten lista på domäner som man skulle kunna vara intresserad av då det faktiskt inte är så enkelt att hitta något som är ledigt.

Hur hittar man lediga domäner

Att hitta lediga domäner är som vi redan nämnt inte alltid det enklaste och det kräver helt enkelt att man har en liten lista på olika domännamn och ändelser som man kan vara intresserad av. På det sättet kan man nämligen göra lite så kallade fynd då man enkelt kan få en klar bild av vilka lediga domäner som finns med vilka ändelser och på det sättet faktiskt kunna hitta en domän som andra har missat. Något som verkligen är något positivt och kan leda till att personen kan få ett domännamn som faktiskt är intressant och gör det till en rolig upplevelse att faktiskt leta efter lediga domäner.

Men om man inte är säker på vilken domän man vill använda sig av så finns det en del saker att tänka på. Först och främst så är det för svenska besökare alltid bättre att använda sig av .se eller .com som ändelse då dessa ses som de mer trovärdiga alternativen gentemot de andra ändelserna. Ska man driva en webbutik så är det nästan ett måste att använda sig av dessa två ändelser då man annars kommer förlora en del kunder som inte känner att butiken är trovärdig.

Att tänka på när man letar efter lediga domäner

Först och främst måste man alltid tänka ut vilka namn man skulle kunna vara intresserad av innan man sätter sig framför datorn för att leta efter lediga domäner. Det är helt enkelt något som kommer förenkla processen än att behöva sitta och komma på namn medans man letar efter lediga domäner. För troligtvis så kommer inte det första domännamnet du söker efter att vara ledigt, då det helt enkelt är så svårt att hitta lediga domäner idag. Så se till att du skrivit en lista på olika domäner som faktiskt hade kunnat vara roliga och som säger något som den hemsida du vill driva.

Köpa domän till egen hemsida

Det första man måste göra om man vill driva en hemsida är att köpa en domän för att på det sättet faktiskt kunna börja processen för att sätta upp sin hemsida. För utan en domän so kan man faktiskt inte riktigt driva en hemsida. Man kan självklart använda sig av de gratistjänster som finns på nätet men då kommer man helt enkelt att bli besviken i slutändan då dessa inte förser sina användare med något speciellt. Det är helt enkelt inget som är speciellt kul och som gör att man faktiskt helt ska undvika dessa från början. Det finns självklart undantag men för det mesta så är de inte speciellt pålitliga och man kan inte riktigt klaga när man faktiskt får något gratis.

För det är faktiskt vad man får och ofta så inkluderar detta att man faktiskt helt enkelt får betala i att ens besökare inte är speciellt nöjda med tjänsten som tillhandahålls. För det är helt enkelt inget som är speciellt kul. När man ska köpa en domän så behöver man självklart tänka på en del saker och det första är att man faktiskt sällan kan köpa det domännamn som man egentligen vill ha. För det brukar nästan alltid vara upptaget.

Välja domän att köpa

Att välja domän att köpa handlar om att tänka ut vilka namn man faktiskt kan vara nöjd med då det inte är speciellt ofta som man kan få det första valet. Om det inte är något väldigt speciellt med det hela och det gör att man faktiskt kan behöva tänka på det kan vara svårigheter att faktiskt få till ett bra namn. Men om man är villig att använda en annan ändelse än .se och .com så finns det ofta valmöjligheter som man kan välja. Något som gör att man faktiskt måste tänka på vilka möjligheter som man är villig att köpa.

Men det finns även en möjlighet att man kan få köpa det domännamnet som ägs av någon från början men det är helt enkelt en lite krångligare modell. För det kommer nästan alltid bli mycket dyrare än att köpa ett domännamn som inte redan ägs av någon. Det är helt enkelt inget som är intressant för de flesta. Därför så kan det vara bra att man redan från början tänker över vilka namnval man kan vara villig att köpa och helt enkelt kontrollera vilka som finns och som dessutom har en möjlighet att faktiskt kunna bli något riktigt bra i slutändan. Om det finns flera val lediga så får man helt enkelt bestämma sig för vilket som man tror är bäst.

Att tänka på när man ska köpa domän

Först och främst måste man tänka ut vilken registrar som man ska använda sig av för att faktiskt köpa en domän och det finns flera alternativ för detta. Något som inte alltid underlättar för en person som vill köpa en domän men som ibland kan göra att man faktiskt kan köpa en domän väldigt billigt då det ofta finns specialerbjudanden på olika domäner som gör att man faktiskt inte behöver lägga ner så mycket pengar på detta.

Köp domäner billigt

Om man vill ha en hemsida så behöver man ett domännamn och det är helt enkelt första steget för att man ska kunna ha en hemsida. För utan ett domännamn så blir det i dagsläget väldigt svårt att sätta upp en hemsida. Det är helt enkelt för att det inte är så många som har möjligheten att ha en server stående hemma och även om man har den möjligheten så ser en hemsida med enbart ett IP nummer väldigt oseriöst ut.

webbhotell.com för de bästa hosting leverantörerna
Det ser helt enkelt mycket bättre ut om man använder sig av ett domännamn. Man kan självklart använda sig av någon av de gratistjänster som finns för att sätta upp en hemsida men de är inte lika roliga som om man faktiskt hade ett eget domännamn. Något som gör att besökaren direkt vet att det är din hemsida. Något som inte är så vanligt då de flesta fortfarande inte har någon större insikt i hur man sätter upp en egen hemsida och det behöver faktiskt inte vara speciellt svårt. Men det krävs som sagt att man är villig att lära sig lite om hur allt fungerar och vad ett domännamn egentligen är. Något som kan verka vara komplicerat men som egentligen är väldigt enkelt.

Vad är ett domännamn

Ett domännamn är helt enkelt ett sätt för andra datorer att hitta vart någonstans som filerna för din hemsida ligger någonstans. Det är på många sätt som att i gamla tider använda sig av gula sidorna för att hitta vart någon bor någonstans eller att hitta deras telefonnummer. På samma sätt är det med ett domännamn. När du skriver in detta i webbläsaren så söker den upp i en katalog vart någonstans som filerna ligger som ska hämtas. Så egentligen är ett domännamn som en hederlig adress och fungerar på samma sätt som att skicka ett brev. Med rätt adress så kommer brevet fram och om det är fel adress så kommer brevet tillbaka.

Det fungerar helt enkelt på exakt samma sätt när det gäller domännamn och om allt är inställt korrekt så är den stora skillnaden att det bara tar ett par millisekunder att börja hämta den informationen som finns och som ska laddas ner och visas upp som en hemsida. Men sen kommer den lite svårare delen av vad ett domännamn gör och det är faktiskt som så att man kan registrera ett domännamn och fortfarande inte ha någon möjlighet att ha någon hemsida. För även om man har ett domännamn så måste den leda någonstans. Den måste precis som en adress ha en lägenhet för att förvara filerna. I fallet med domännamn så krävs det att det finns ett webbhotell eller en server i slutet som har filerna som man vill visa upp för sina besökare. Det är väldigt sällan som det ingår ett webbhotell när man köper ett domännamn och därför kan det vara bra att känna till hur man antingen skaffar ett sådant eller hur man sätter upp en egen server hemma.

Välja domännamn

Att välja domännamn är inte enkelt då det tyvärr är som så att de flesta domännamnen som kan vara intressanta tyvärr är upptagna. Det har helt enkelt blivit en marknad för att köpa och sälja domännamn idag som har lett till att alltfler som vill registrera ett domännamn märker att det inte finns några som personen egentligen hade velat ha.

Därför kan det finnas skäl att faktiskt tänka över vilka variationer av namn som man kan vara villig att ha som domännamn och helt enkelt börja leta efter lediga domännamn på det sättet. Man kan även använda sig av ett annat slut på domänen så att det istället för .se är något annat. De svåraste ändelserna att få tag på vid skrivande stund för svenskar är .se, .com, .nu då dessa används främst av svenskar om de har en möjlighet att välja. Men om man är villig att använda en annan ändelse än dessa så kan det vara ett bra sätt att få det namnet man vill ha även om man kanske inte får den ändelse som man faktiskt skulle vilja ha från början.

Ett annat sätt är att helt enkelt kontakta personen som äger det domännamn man skulle vilja och fråga personen om personen är villig att sälja det domännamnet. Det kan bli mycket dyrare från början men om man verkligen vill ha just det namnet så är det ett sätt att slippa att leta runt efter något domännamn som man inte riktigt vill ha. Det är nämligen inte alltid så kul och har förstört en del planer som personer haft och helt enkelt gjort att de inte förverkligat sina affärsplaner.

Det finns även en fördel att använda sig av de ändelserna vi har radat upp ovanför då dessa är de som svenskar finner är mest trovärdiga. Något som verkligen kan vara bra att satsa på om man tänker sig att driva en affärsrörelse på nätet. För även om det kan fungera att driva en affärsrörelse på nätet med ett domännamn med en annorlunda ändelse så kan det alltid vara bra att se det som en investering att köpa ett sådant med den ändelse du vill ha. På det sättet kan du undvika att kunder får för sig att du inte är ett trovärdigt alternativ.

Att tänka på när det gäller domännamn

Först och främst ska man alltid välja ett domännamn som passar en själv och är det domännamn som man verkligen vill ha och som vi redan har sagt så kan det ibland vara en fördel att köpa ett lite dyrare domännamn direkt från ägaren än att använda sig av ett domännamn man inte är nöjd med. Det är helt enkelt så pass viktigt att domännamnet blir rätt från början och då kan det som sagt vara smartare att investera lite mer pengar i det köpet. Man ska även se till att köpa domännamnet från en registrar som är trovärdig och som kan sköta förnyelser och liknande utan att det blir problem. Det händer nämligen lite då och då att registrarer missar att skicka ut påminnelser om förnyelser och då förlorar kunden sitt domännamn och det kan ibland bli väldigt dyrt att få tillbaka detta.

Läs gärna mer på det populära webbmaster forumet:

www.wn.se