VPN – Virtuellt privat nätverk

Vad är en VPN?

En VPN är en uppkoppling genom ett virtuellt privat nätverk. Tekniken kan användas på en mängd olika sätt och vis. Den kan ge dig möjligheten att koppla upp dig mot ett internt nätverk som om du befann dig på det. Det kan också vara ett sätt att ge dig ett skydd när du surfar. All information går nämligen genom en tunnel när du använder en VPN. En tunnel som garanterar att ingen obehörig kan komma åt din information. Därför är det också väldigt vanligt att man använder sig av den här tekniken för att skydda sig när man sitter på öppna nätverk, eller okända sådana. Man vet trots allt aldrig vem det är som lyssnar eller försöker att komma åt din trafik. I många fall är det helt enkelt ett bra sätt att garantera att man har ett skydd och att man surfar säkert.

Tekniken används dock för att kunna komma åt specifika resurser på ett internt nätverk där du inte vill öppna upp dem för åtkomst från internet. Då kan du med en VPN tunnla dig in i nätverket och komma åt interna servrar och mycket annat. Allt beror dock på vilken typ av VPN du använder dig av och vad målet med den är. För om det är en kommersiell VPN som inte är kopplad till ditt nätverk kommer du inte heller att kunna använda dig av den för att komma åt det interna nätverket. Då är det istället ett skydd som du använder dig av när du surfar eller skickar information. Numera finns det gott om anledningar att se över sitt skydd på bästa möjliga sätt. För det är alltmer som sköts digitalt och uppgifter kan användas på många sätt för att skada dig. Antingen genom att information om betalkort och annat läcker ut men även personuppgifter.

Skydda dig själv med en VPN

Numera är det mycket som faktiskt påverkas av vad vi gör på nätet. Internetsäkerheten är därmed väldigt viktig att tänka på. Vi surfar alla mer än någonsin och alltmer sköts digitalt. Det handlar om alltifrån myndighetskontakter till att betala räkningar. Men även mycket annat som kan orsaka skador för dig om det läcker ut. Därför är en VPN ett bra sätt att garantera att du har det skyddet du behöver. För det är väldigt viktigt att inte underskatta hur mycket det kan påverka i slutändan. Du vill trots allt se till att du har det skyddet du behöver. För genom att göra det kan du också garantera att informationen du hanterar inte hamnar i orätta händer. Att sitta på ett öppet nätverk är som sagt väldigt vanligt. Även om det inte är öppet vet du sällan vilka andra som befinner sig på det nätverket. Att då ha ett skydd mot att obehöriga kan nå din dator eller telefon är ett bra sätt.

För en VPN är inte enbart till för att göra internet på din dator säker utan kan även användas på telefoner och surfplattor. Idag använder vi oss trots allt till en allt större del av våra mobila plattformar. Det gör att du aldrig kan vara helt säker på att kommunikationen inte kan hamna i fel händer. Du sitter på en uteservering, uppkopplad på det trådlösa nätverket, och beställer något men samtidigt sitter något och tar din information om du inte använder en VPN. Det är självklart inte så enkelt att någon alltid lyssnar eller försöker komma åt din information. Dock vet du aldrig när någon som har sådana avsikter finns på samma nätverk som du själv. Det är helt enkelt bra att alltid skydda sig mot sådant.

Välja rätt VPN

Att välja rätt VPN kan vara ett riktigt bra sätt att garantera ett skydd för dig. Det är trots allt viktigt att du väljer en VPN leverantör som garanterat inte sparar dina uppgifter. Genom att välja att se över vilka alternativ som finns kan du nämligen minska risken för problem i framtiden. Dock är de allra flesta alternativen som finns på marknaden säkra och trygga. Underskatta dock inte hur mycket som kan påverkas av dina möjligheter att välja rätt VPN. Du vill ha en sådan som är pålitlig men som också har gott om servrar runt om i världen. För att du alltid ska kunna ha en snabb uppkoppling oavsett vart du befinner dig. För du vill verkligen inte stå där och upptäcka att du inte har möjligheten att kunna koppla upp dig bara för att du valt fel leverantör. Det är på många sätt viktigt att inte underskatta hur stor skillnad det trots allt innebär.

Att välja rätt VPN beror inte bara på hur snabb uppkoppling de har, vilka servrar de har eller hur säkra de är. För det finns mycket annat som påverkar och då framförallt för dig som vill kunna surfa tryggt och säkert. Det handlar då om att välja ut en VPN som låter dig dölja all information om dig. På det sättet kan inga sidor spara din information om du inte vill det. Det finns även gott om VPN:er som har extra skydd mot virus och trojaner. De blockerar då sådana sidor från att visas eller för att den skadliga programvaran ska kunna installeras. Självklart är det inte ett hundraprocentigt skydd du får men om du själv har ett antivirusprogram kan det verkligen minska risken att drabbas. Något som gör att du kan surfa tryggare utan att riskera att råka ut för okända programvaror.

Hur fungerar en VPN?

Principen bakom en VPN är ganska enkel. Genom att använda dig av en programvara skapar du en virtuell tunnel till en server. Om servern då befinner sig på ett nätverk kan du även komma åt det. Vilket kan vara bra för företag som vill garantera att enbart auktoriserade personer kommer åt de resurser som finns utan att öppna upp för åtkomst från internet. Från din dator, mobil eller surfplatta skapas då en tunnel som skyddar din information hela vägen fram till serven. De flesta av de VPN som finns har då en väldigt hög kryptering på den informationen. Vilket gör att det är nästintill omöjligt att ta sig igenom det skyddet. Det skulle krävas en superdator och ett par hundratals år för att bryta sig igenom i de flesta fallen. Genom att välja att göra saker och ting på ett säkert sätt från början minskar du risken för att obehöriga ska komma åt din information.

Tunneln som skapas leder fram till en server. Vart informationen går efter det beror helt och hållet på vad målet med din VPN är. Det kan vara att komma åt ett internt nätverk men utan internetåtkomst. Då stannar allt inom det interna nätverket. Det vanligaste numera är att tunneln går till en server och därifrån kan du besöka de hemsidor eller sidor du vill. Då vet du att du har ett skydd mot att obehöriga ska kunna komma åt din information om du exempelvis sitter på ett öppet nätverk. Samtidigt som den inte begränsar dina möjligheter att surfa. För de hemsidor du besöker ser det då ut som din trafik kommer från den server du är uppkopplad mot. Vilket gör att du därmed kan komma åt sidor som är begränsade där du befinner dig. Något som blivit ett allt större användningsområde för en VPN.

Surfa i länder med begränsat internet

Idag finns det flera länder världen över som begränsar åtkomsten till olika sidor och till information. Bland annat finns det blockeringar i Kina, Turkiet och många andra stater som gör det svårt att komma åt information eller bara kunna kontrollera sin email. Det har också blivit ett av de vanligaste användningsområdena i världen för en VPN. Du kan nämligen ta dig förbi sådana spärrar, om det är lagligt att göra det, med hjälp av en VPN. Då kopplar du upp dig mot en server i ett annat land och kan därefter surfa på samma sätt som du skulle gjort hemma. Vilket gör det betydligt enklare och smidigare att kunna komma åt sådant som annars hade varit blockerat. För det är viktigt att inte underskatta hur mycket det kan påverka i längden om du ska ut på en längre resa. Du vill trots allt inte stå och upptäcka att Messenger, Whats app och många andra appar inte fungerar.

För det är så verkligheten ser ut i många länder. Det finns begränsningar som gör det svårt att komma åt information på ett enkelt sätt. Därför ska man alltid se till att undvika sådana problem genom att alltid välja att göra saker och ting på ett smidigt sätt. Om du använder en VPN kan du inte bara surfa säkert utan även komma åt blockerade sidor. Det gäller även om du sitter på ett nätverk som är låst för att besöka vissa sidor. Då kan du med en VPN ta dig förbi det skyddet och surfa på det sättet som passar för dig själv. Fördelen är då att du kan använda dig av en VPN inte bara på din dator utan även på mobilen och surfplattan. Vilket ger dig ett bättre skydd.

Kom åt begränsat innehåll på Netflix och andra streamingtjänster med en VPN

Ett annat vanligt användningsområde för en VPN är att komma åt innehåll på Netflix, Amazon Prime och andra streamingtjänster. De låser nämligen innehållet efter vilket land du befinner dig i. I en del fall kan det då vara svårt att fortsätta att se din favoritserie som du börjat med när du är på semester. Vilket du självklart inte vill riskera. Då kan en VPN göra det möjligt för dig att alltid kunna komma åt den serie du vill titta på. Du kopplar upp dig mot en server som finns i det landet där också innehållet finns och tittar som vanligt.

Många använder sig av det här systemet för att helt enkelt se serier och mycket annat de annars inte hade kunnat se. Vilket gör en VPN till ett väldigt mångsidigt verktyg som kan påverka mycket mer än du tror att det ska göra. Därför kan en VPN också vara ett riktigt bra alternativ för dig som vill kunna komma åt begränsat innehåll eller bara fortsätta titta på en serie även på semestern. Det finns trots allt ingen anledning till att du inte ska kunna använda dig av en VPN på bästa sätt som också passar för dig.