Vad är en VPS

En VPS är en virtuell server som är privat och därmed enbart kan användas av dig. Skillnaden mellan en VPS och exempelvis en dedikerad server är att det på en server ryms flera VPS:er. En dedikerad server har alla resurser helt dedikerade. En VPS har då istället delade resurser även om det finns leverantörer som garanterar dig vissa resurser att använda dig av själv. På det här sättet kan du vara säker på att du får en starkare och tryggare drift. Dock kan du sällan installera andra operativsystem än Linux baserade sådana. Vilket är en klar fördel med att använda sig av en dedikerad server. Dock är de oftast betydligt dyrare än en VPS. Man får därmed fördelen att kunna välja operativsystem, dock enbart Linux baserade sådana, och samtidigt få tillgång till mer resurser än på ett webbhotell.

En VPS kan dock användas av nästan alla och ger dig möjligheten att verkligen kunna få ut det mesta av ditt system. För det är trots allt viktigt att inte underskatta möjligheterna som finns när man kan driva nästan vad som helst från en VPS numera. Framförallt behöver det inte vara som så att en VPS har mindre resurser än en dedikerad server. Dock är det flera servrar som använder sig av samma fysiska hårdvara. Däremot kan du få dedikerade resurser även på en VPS. Allt beror på vilken leverantör du väljer att använda dig av. För det finns gott om skillnader som man inte ska underskatta mellan de olika alternativen som finns på marknaden. Det handlar om att skaffa sig en VPS som är driftssäker och kommer att hålla även för framtiden. Då det påverkar mycket mer än vad man kan tro att det ska göra att välja ett bättre och starkare alternativ för driften av sina hemsidor.

Välja rätt VPS

Att välja rätt VPS är lika viktigt som att välja något annat och i många fall mycket viktigare. Du kan i större utsträckning välja vilket alternativ som bäst passar för dig och välja ut de resurser du behöver om du skaffar en VPS. Fördelen är också att många av de leverantörer som erbjuder en VPS också kan uppgradera dem utan att du förlorar allt på servern. Något som gör att du faktiskt har möjligheten att skaffa mer ramminne om det skulle behövas. Dock brukar man ytterst sällan kunna uppgradera hårddiskutrymmet. Därför är det självklart viktigt att man inte underskattar hur mycket man kan påverka genom att välja rätt VPS från början. Eller att åtminstone välja rätt leverantör som gör det möjligt att uppgradera utan att göra om allt från början. Det är trots allt viktigt att man ser till att välja det bästa möjliga alternativet.

En viktig sak att tänka på när man ska välja en server, oavsett om det en dedikerad server eller en VPS är att alltid skaffa gott om ramminne. Det är en av de viktigaste delarna som man ska tänka på när man ska skaffa en VPS. Därför ska man också se till att verkligen inte underskatta hur mycket det kan påverka i längden. Genom att välja att göra det enklare och därmed välja den bästa VPS man kan, får man också möjligheten att driva sin hemsida eller tjänst på bästa sätt. För det är något som verkligen påverkar mycket mer än vad man kan tro att det ska göra. Det handlar helt enkelt om att säkerhetsställa att man alltid har möjligheten att växa. Vilket kräver att resurserna finns och att de finns när man behöver dem. Det handlar nämligen om att göra det enklare och smidigare att växa med sin sida eller tjänst.

En VPS passar för alla

Oavsett om du driver en hemsida, hundratals eller har en otroligt resurskrävande sådan passar en VPS. Det är helt enkelt inte fråga om en VPS passar utan att du väljer en VPS som passar för dina behov. Då det finns hundratals om inte tusentals olika leverantörer och varianter i form av hårddiskutrymme, ramminne och processorer är det viktigt att välja rätt VPS. Det gör att du kan driva din hemsida och att den upplevs snabbare än vad den hade gjort på ett webbhotell. Dock ska man komma ihåg att de alltför billiga VPS:er som finns sällan är så kraftfulla som du vill att de ska vara. Välj därför ut ett alternativ som verkligen passar för dina behov. Det kommer att göra det möjligt för dig att växa utan att det blir avbrott eller att servern inte orkar med.

För det är det allra vanligaste problemet. Man väljer en VPS som helt enkelt inte har de resurser som man behöver. Då kommer man att uppleva samma problem med en VPS som med ett webbhotell, eller för den delen en dedikerad server. Allt handlar om att man har de resurser man behöver. Då är ramminne och processorer det allra viktigaste. Desto fler kärnor du har tillgång till, desto bättre kommer servern att flyta på. Och om servern flyter på blir det inte heller några problem. För man ska verkligen inte underskatta hur mycket sådant påverkar i längden. Allt handlar om att välja ut det som gör det enklare att driva hemsidan eller tjänsten på ett säkert sätt. Där man alltid kan växa utan att man inte klarar av det. Välj därför en kraftfull VPS som i längden kommer att underlätta markant för dig att driva din hemsida på bästa sätt.

Jämför mellan olika VPS leverantörer

Att välja rätt VPS är som vi redan nämnt det allra viktigaste. Dock handlar det inte bara om att välja mellan resurser utan även att välja mellan olika leverantörer. Det finns trots allt stora skillnader mellan olika leverantörer. Därför ska man alltid börja med att läsa igenom vad andra tycker om de VPS:er de har använt sig av. Då det gör att man kan hitta det bästa möjliga alternativet i slutändan. Det alternativ som gör att man kan driva sin hemsida på ett säkert men också pålitligt sätt. För man vill inte välja en leverantör som inte kan ge en det man vill ha i form av driftstid och annat liknande. Det är trots allt viktigt att inte underskatta hur mycket sådant påverkar i längden. Framförallt om man ska driva en webbshop som behöver vara i drift dygnet runt för att inte förlora kunder.

Som du säkert förstår är det därmed viktigt att välja ut en VPS som passar för dina behov. Det är också viktigt att välja en VPS som garanterat inte har några större driftsproblem. Dock kan man aldrig vara helt säker på att ens VPS inte har driftsstopp. För det händer även den bästa leverantören och ibland är det planerat och ibland finns det fysiska orsaker bakom stoppet. Oavsett anledning ska man alltid se till att inte välja en leverantör som inte kan garantera en viss upptid. Då det i sin tur gör att man inte har någon möjlighet att vara säker på att man inte får en massa problem längre fram. Därför är det minst lika viktigt att välja efter leverantör som det är att välja efter resurser. För det påverkar nämligen mycket mer än vad man kan tro att det ska göra. Det handlar om att välja den bästa VPS man kan tänka sig.

KVM eller OpenVz för din VPS

Att välja rätt VPS omfattar en massa val och då kommer frågan om du ska välja en VPS med KVM eller OpenVZ som system. Det är dock inte enkelt att svara på då båda systemen fungerar väldigt bra. Dock är det alltid en fördel att använda sig av KVM och det är också vad de flesta VPS leverantörer i Sverige numera levererar. För man ska verkligen inte underskatta hur mycket det påverkar att välja rätt i detta. När det gäller OpenVZ kan det leda till att resurserna inte är dedikerade och att leverantören då säljer ut fler VPS:er än vad servern egentligen klarar av. Det gör att du ibland märker av att din VPS inte har de resurser du förväntar dig. Något som också kan innebära problem om det är en väldigt oseriös leverantör som sålt ut betydligt mer än vad servern klarar av. För det är något som händer ibland.

Därför ska man i den mån det är möjligt välja en leverantör som använder sig av KVM. Det gör nämligen att man kan vara säker på att slippa krångel och problem i slutändan. Framförallt innebär det att du kan vara säker på att du har tillgång till de resurser du betalar för. Utan att någon annan kan använda mer än de betalat för. Vilket ibland händer. Och som sagt är det inte ovanligt att en leverantör som använder sig av OpenVZ säljer fler VPS än vad servern de ligger på klarar av. Vilket beror på att det inte alltid är alla som använder sig av de resurser de köpt. Det gör att fler servrar får plats men att då ingen får de resurser de trots allt betalat för. Därför är KVM ett bättre val.

Kräver en VPS speciella kunskaper

Det är inte helt enkelt att använda en VPS om du saknar kunskaper om Linux, operativsystemen på en VPS är nämligen baserade på Linux. Vilket gör att du kanske kan tycka att det känns krångligt och jobbigt till en början. Framförallt om du är van vid Windows. Det är trots allt väldigt ovanligt att hitta en VPS leverantör som erbjuder dig möjligheten att installera Windows. Det är inte heller det bästa alternativet för att driva en hemsida. Istället ska man som sagt använda sig av Linux baserade system och då är det vanligt att man använder en kommandorad istället för ett GUI.

Det gör att man får spendera en del tid på att lära sig mer om bland annat Ubuntu eller CentOS till en början. Dock är internet fyllt med information om hur du använder dig av de här systemen på ett bra sätt. För det ska inte vara mer komplicerat för de allra flesta än att det tar lite tid. Dessutom finns det gott om kontrollpaneler man kan använda sig av för att slippa den biten. Vilket gör att man kan använda sig av en VPS på ett ganska enkelt och smidigt sätt. För det är trots allt det allra viktigaste.